ROVART - Portál pre súčasné umenie
husken

BistRovásSK

 

FecsoDuncsak

 

Sloboda

 

Otváracie hodiny

 

vyznamenanie

 

Plaketa predsedu KSK

 

ISSN 1337-7167

< STALO SA < DOSLOVA < POD OBRAZ < ATĎ.

 

< Večerná škola

 

< ROVÁS < ROVART < LÖFFLEROVA AKADÉMIA < eNRA

 

Szabó Ottó

 

M. Drastich - Hank Roberts

redaktor: Richard Kitta 2009-02-14

 

 

Víťazný oblúk džezovej kreativity
2.časť



HANK ROBERTS, čelista v avantgarde

    Už som pri inej príležitosti tvrdil, že predstavy amerického džezového avantgardného čelistu Hanka Robertsa sú na míle vzdialené od bežných hudobných prejavov. Dal to citeľne poznať aj na svojom najnovšom albume z roku 2008 nazvanom Green (vydala slávna značka Winter & Winter, šíriaca kreatívny, moderný najhodnotnejší džez vrátane všetkých prejavov avantgardy a Slovensko má to šťastie, že ho tu distribuuje maličká košická firma Hevhetia, ktorá dokonca nedávno v Košiciach otvorila aj svoju vlastnú predajňu, kde možno kúpiť aj takéto vzácne produkty, ku ktorým by ste sa horko-ťažko dostali po veľkej námahe priamou osobnou návštevou Mníchova, New Yorku, prípadne Paríža, Londýna. Pripomeňme si, že už od začiatku nového tisícročia prestala fungovať aj veľká špecializovaná hudobná predajňa vo Viedni!), kde sa rozlial do tiahlych clivých melódií občas sprechádzajúcich do rockových póz a zaznie tu hlas, ktorý silne pripomína staré zlaté časy rockových zúrivcov The Cream. Na albume sa podieľali okrem Hanka Robertsa aj dvaja ďalší významní avantgardní hudobníci – francúzsky špičkový gitarista Marc Ducret a avantgardný americký bubeník nového razenia Jim Black. Hank dobre vie, ako dojemne znejú tóny plynúce z čela a umne tento dar nástroja využíva. Rodák z Indiany (Terre Haute), narodený 24. marca 1954, popri hre na čelu sa venuje aj spevu. Čelo má elektrifikované (spomeňme si, ako takmer pred štyridsiatimi rokmi slávny Miles Davis vyslovil: „Keď už je raz elektrina tu, treba ju využiť naplno v celej hudbe.“), jeho štýl je zmiešanina rocku, džezu, avantgardy, ľudových aj klasických prvkov. Na newyorskej džezovej scéne pôsobí od osemdesiatych rokov, pričom dôležitou súčasťou jeho života je práve pôsobenie u značky JMT, ktorej diela dodnes šíri Winter and Winter. Výdatne si zahral ako člen kvarteta Billa Frisella a v mnohých skupinách saxofonistu Tima Berna. Hodnotné sú jeho snímky zo spoluúčinkovania v zostave Arcado String Trio.
    Album Little Motor People nahrával v decembri roku 1992 pre Polydor, no až roku 2004 ho uviedla na trh nanovo značka Winter and Winter. Deväť kompozícií trvajúcich vyše hodiny pôsobí priam výbojne, na čom má podiel tak čelista a vokalista Hank Roberts (vypomohol si tu miestami aj špeciálnym vlastným nástrojom, ktorý nazval jazz-a-phone fiddle – bol by som nesmierne rád, keby jazykovedci našli pre tento nástroj výstižný slovenský jazykový tvar, dúfam, že to nebude džezofonový fidlikátor!), ako aj klavirista, hráč na tenorovom horne a používateľ syntetizátorov Django Bates, ako aj perkusionista a vokalista Arto Tunçboyaciyan.
Miniature je aj zostava aj jej prvý album, ktorí splodili traja nevšední avantgardní tvorcovia: bubeník Joey Baron, saxofonista Tim Berne a čelista Hank Roberts. Nahrali ho plní mladíckeho elánu v marci roku 1988 v New Yorku pre JMT Productions a značka Winter and Winter (HEVHETIA) ho uviedla na trh v roku 2003. Hudobníci sú súčasne aj autormi kompozícií, ktorých na tento album nazbierali osem. Osem miniatúr čarovného razenia, svojských a neopakovateľných originálov hudobného myslenia. Všetkých troch spája netradičný prístup k džezu – napokon, prečo inak by sa boli zišli spolu v rovnakom čase v tom istom nahrávacom štúdiu?

 

 
 

    Arcado String Trio je album, na ktorom účinkujú traja hráči na strunové nástroje: Mark Dresser na kontrabas, Mark Feldman na husle a Hank Roberts na violončelo. Asi bude už aj pre čitateľa samozrejmosťou, že menovaní hudobníci sa na ňom prejavujú nielen ako mimoriadni umelci, ale aj ako skladatelia. Spoločne dospeli k džezovému zvuku, s ktorým môžu smelo súťažiť so súčasnou modernou vážnou hudbou. Strunové trio Arcado rozohrali svoje partitúry vo februári roku 1989 v Tonstudiu Bauer v Ludwigsburgu v Nemecku pre JMT Productions a v roku 2003 tento album vydala značka Winter and Winter (HEVHETIA). Je to opätovne jeden z albumov, ktoré otvárajú cestu netradičným prejavom v džeze a potrvá ešte niekoľko desaťročí, kým sa medzi džezovým obecenstvom hudba tohto druhu masovo uchytí: vlastne je to podobná situácia, ako keď iba nastávala éra swingu, ktorý sa hrá dodnes, alebo be bopu či coolu... Avantgarda je síce v zdanlivej nevýhode, pokiaľ ide o masovosť posluchu, no práve vyššou náročnosťou kompozícií, techniky aj celej hry je nadmieru nadčasová, čo je prednosť, ktorú si možnože ani jej tvorcovia dosť dobre neuvedomujú. Miles Davis je osemnásť rokov po smrti, no napríklad jeho koncert z 29. augusta roku 1970 na festivale na ostrove Wight vo Veľkej Británii ukázal, ako nesmierne možno mysľou a následne hudobným prejavom predbehnúť dobu. Koncert je dnes všeobecne dostupný na CD aj na DVD nosičoch, a je tu aj iná, ešte modernejšia možnosť overiť si všetky moje tvrdenia prostredníctvom Youtube na internete.
    Hank Roberts mal v roku 1990 poskladaných toľko kompozíií, že mu nezostávalo nič iné, než sa stretnúť s partiou mladých hudobníkov a január a február stráviť nahrávaním v štúdiu. Gitara, basa, bicie, čelo a spevy (Mark Lampariello, Jerome Harris, Vinny Johnson, Hank Roberts, D. K. Dyson) vytvorili novú odrodu šťavnatej modernej hudby v podobe albumu Birds of Prey.
    Všetko sú to albumy, o ktorých bezpečne viem, že sa mi budú dobre počúvať o desať aj o dvadsať rokov, jednoducho, že čas im na hudobnej kráse neuberie. Preto dovoľujem práve takýmto albumom, aby zaujali pozície v mojom živote.


Hank Roberts / Vybraná diskografia:

Black Pastels (1987, Winter and Winter/ HEVHETIA)
Birds of Prey (1990)
Little Motor People (1992)
22 Years from Now (1997)
I´ll Always Remember (1997)
The Truth and Reconciliation Show (2002)
Green (2008)

With the Arcado String Trio
Arcado (1989, Winter and Winter/HEVHETIA)
Behind the Myth (1990)
For Three Strings and Orchestra (1991)

With Miniature
Miniature (1989)
I Can´t Put My Finger on It (1992, Winter and Winter/HEVHETIA)

With Bill Frisell
Lookout for Hope (1987)
Before We Were Born (1989)
Where in the World (1991)
Unspeakable (2004)

With Tim Berne
Fulton St. Maul (1986)
Sanctified Dreams (1988)
Fractured Fairy Tales (1989)
Cause and Reflect  (1992)
Diminutive Mysteries (mostly Hemphill) (1998, Winter and Winter/HEVHETIA)

 

 

Miloš Drastich